Mem's blauwe boekje

 

mems blauwe boekje

 

 

Inhoudsopgave

Na een korte schets van de familie volgen de dagboekaantekeningen, die aanvankelijk bijna dagelijks en later steeds minder frequent worden bijgehouden. Op de even pagina’s staan de originele aantekeningen, op de bladzij daar tegenover de uitgetypte tekst. 

Hoogtijdagen passeren de revue: bezoekjes van en aan familie en kennissen, verjaardagen, vakanties. Voor het eerst naar een zomerhuisje! Prachtige gelegenheden om foto’s te maken, waarvan een aantal staat afgedrukt in het boek.Er worden uiteindelijk 3 kinderen geboren. Aan de hand van de bezoeken aan het consultatiebureau wordt trouw bijgehouden hoe ze groeien en wat ze mogen eten. Maar het leukst zijn de ontdekkingstochten met de kinderen zelf: hoe ze zich ontwikkelen, wat ze doen, wat ze bedenken en de humor daarbij. Het is een hoopvolle tijd. In al die jaren zijn de meest schokkende gebeurtenissen de watersnoodramp, de moord op Kennedy en het overlijden van pake.

Fragment

17 Januari. Vandaag was je Moeder met je aan het leren om Papa te zeggen en tenslotte gelukte het maar dat zal wel toevallig geweest zijn. Toen Tante Jansje vanavond nog even bij je zag begon je te huilen. Je begint zeker bang te worden voor vreemden. 

31 Januari. Je bent de laatste dagen nogal wat verkouden geweest en ligt geregeld te niezen en te hoesten. Het is ook slecht weer de laatste tijd, je komt ook haast nooit meer buiten. Vanavond waren de buren Siegersma bij ons, die vonden dat je al een hele meid wordt en je ging aardig te keer toen je op tafel lag te spartelen. Dat kwam zeker van het slechte weer want het stormt verschrikkelijk buiten. 

1 Februari. Toen ik vanmorgen in de kamer kwam stond er een grote plas water voor het dressoir, zo erg had het vannacht bij ons gelekt. Moeder was om half zeven al aan het opdweilen. Toen we om acht uur de radio aanzetten, hoorden we dat er in Zuid-Holland grote polders waren overstroomd want er waren dijken doorgebroken. Later op de dag kwamen er berichten door dat er in Zeeland ook dijken waren doorgebroken, maar erg duidelijk zijn de gegevens nog niet want waar de boel onder water staat is de telefoon verbroken. Er zijn ook vliegtuigen boven de overstroomde gebieden en deze zorgen voor de eerste berichten van de ramp. Van alle kanten gaat men er heen om hulp te bieden, vooral met auto’s en schepen. ’s Avonds horen we al reporters voor de radio die een ooggetuigenverslag geven en we horen dat er ook mensen en vee zijn verdronken. De hele dag door heeft de radio berichten uitgezonden en aanwijzingen gegeven en ook gevraagd hulp te bieden aan de slachtoffers. Er wordt om alles gevraagd; kleren voor de mensen die gered zijn want de ergsten die gevlucht zijn, hebben niets anders aan dan hun ondergoed.

Gegevens Centraal Boekhuis:  
ISBN/EAN: 978-90-819666-0-3
Titel: Mems blauwe boekje
Subtitel: een familiekroniek van 1952-1964
Auteur: Postma - van Roeden, Joukje
Redacteur/ bewerker: Postma, Minke
Uitgever: de pronte inboorling
NUR-code: 344
NUR-omschrijving: Streek- en familieromans
Druk: 1
Illustraties: ruim 50 foto’s
Aantal pagina's: 105
Taal: Nederlands
Verschijningsvorm: Paperback / softback