Herfst Haast

 

herfst,haast-1 herfst,haast-2


Voorwoord

De opbrengst van de Herfst van Joukje Postma van Roeden. Dat ze allang in de winter leeft deert haar niet. Joukje neemt het niet zo nauw met leeftijden.

Ongeveer twaalf jaar geleden kwam ik voor het eerst met haar in contact. Ik wilde naar de schrijfcursus en zocht een lift. Joukje gebeld. 'Met Postma.' 'Mag ik uw vrouw even?' Na wat gemompel: 'Daar spreekt u mee.'

Nog die week zat ik voor het eerst met Joukje aan de hoge tafel te praten. Naast onze ritjes naar de cursus ontstond een hechte vriendschap die tot op deze dag duurt. In leeftijd schelen wij bijna veertig jaar. Maar zoals ik al zei, daar zit Joukje niet mee. Ik ook niet. Wij discussiƫren, verdiepen ons, en gaan tekeer over van alles en nog wat. Politiek, godsdienst, sociale vraagstukken en heel vaak natuurlijk over taal en poƫzie. Stellingwerfs of Nederlands. Maar altijd in die eerste taal. Dat ligt ons het beste.

Bij het tot stand komen van deze bundel heb ik Joukje regelmatig geholpen met typen of het aanbrengen van correcties. Het ging er soms hard aan toe. Zo was er een gedicht dat ik niet mooi vond- 'As et an mij ligt komt et d'r niet in,' zee ik. 'Laot eerst mar es even zien dan,' vun Joukje . Ze las. Bromde wat. 'Dus dat is niet goed genoeg?' 'Nee.' Kot mar krachtig! 'Echt niet?' 'Ik verrek et. Ik wil et niet iens typen! Ie kun vule bcter.' Ik zette mi'j schrap veur heur weerwoord. Ze bromde niet iens. Et is d'r niet inkommen.

Daorover heb ik et leste woord kregen. Mar veur de rest laot ik Joukje an et woord. Nao et lezen van disse bundel zul ie et mit mij iens wezen: Ondanks alles is de opbrengst van de Haast van Joukje riek, want hoe et leven heur ok sleugen het, Joukje vient altied welargens een lochtpuntien. Die laot heur der niet onder kriegen!

Anke Hoornstra, Oktober 2004

Verscheen: november 2004. Oplage 500. Met gekleurd omslag: uitverkocht. In witte uitvoering nog voorradig.

Gegevens:  
ISBN/EAN: geen
Titel: Herfst Haast
Auteur: Postma - van Roeden, Joukje
Redacteur/ bewerker: Hoornstra, Anke
Illustraties: Yanne de Lang
Lay-out en omslag: Max Prins
Uitgever: Postma, Minke
Drukkerij Leeuwenberg, Amsterdam
Druk: 1
Aantal pagina's: 64
Taal: Nederlands, Stellingwerfs
Verschijningsvorm: Paperback. 
Zonder omslag